Alergeny

W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, z dnia 25 października 2011r.,

które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat składników obecnych w serwowanej żywności oraz innych substancji mogących powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się poniższy wykaz.

WYKAZ ALERGENÓW W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);
  8. Orzechy tj. migdały, orzechy: laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, makadamia a także produkty pochodne;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki i produkty pochodne;

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.